"Rajzolás közben oldott a hangulat és a figyelem is erőteljes, elmélyült. A gyerekeket lefoglalta a rajzi munka, az ő lelkesedésük ránk is átragadt. Vártuk a folytatást!" (Éva, 33 éves rajztanár)

Rólunk...

dr. Hortoványi Judit

Tanári és szociológus diplomám mellett 2017-ben summa cum laude doktoráltam az ELTE Neveléselméleti Doktori Iskolájában. Doktori disszertációm témája a saját fejlesztésű 5-szimbólum rajzi feladatsor elméleti hátterének bemutatása, valamint a gyakorlati alkalmazás eredményességének és lehetőségeinek vizsgálata.

Rajztanárként több mint 20 éve foglalkozom általános iskolás és gimnazista korú gyerekekkel és kamaszokkal. 2008 óta a váci Piarista Gimnáziumban tanítok. Óraadóként a Moholy Nagy Művészeti Egyetem tartok kurzusokat. A saját fejlesztésű 5-szimbólum feladatsort évek óta használom egyéni rajzfelvételek, önismereti kurzusok, és családi rajzfelvételek során. Rendszeresen tartok munkahelyi és csapatépítő tréningeket, valamint szakmai továbbképzést a feladatsor pedagógiai alkalmazásáról.

 

Takács István

Informatikus közgazdászként a háttérfeladatok és szervezési munkák koordinálását végzem. Több éves magyar tőzsde részvény szekcióban eltöltött befektetői gyakorlatom, és ennek önismereti tapasztalatai segítik az érdeklődőkkel való együttműködést, valamint szolgáltatásaink egyéni igényekre való alkalmazását.

 

A saját fejlesztésű 5-szimbólum rajzi feladatsor rövid ismertetése

A saját fejlesztésű 5-szimbólum feladatsor egy olyan rajzi eszköz, melynek célja az önismeret és önkifejezés segítése. A feladat során 5 megadott szimbólumot kell lerajzolni, ezek a hajó, ház, szív, fa és egy szabadon választott szimbólum. Mind az 5 megadott téma a rajzoló személyiségét tükrözi szimbolikus formában. A szimbólumok rajza egy képzeletbeli utazás kerettörténetébe van beépítve, a feladatsor tehát a történet lépésein végighaladva, a szimbólumok rajzain keresztül segíti a belső állapot tudatosulását, illetve annak kommunikálását a külvilág felé. Az érzelmek és gondolatok megfogalmazásán keresztül nagyon jól alkalmazható kapcsolatépítésre, csoportépítésre, vagy éppen egyes konfliktusok feltárására is. Az önkifejező rajzok teljesen új, szokatlan megközelítést kínálnak egymás megismerésére, és a csoport összetartozásnak erősítésére.

A feladatsor nem gyerekekre szabott, hanem kifejezetten kamasz és felnőtt korosztály számára van kidolgozva. Semmiféle rajzi képzettséget vagy tehetséget nem igényel. Az 5-szimbólum feladatsor évente újra megrajzolható. A többszöri ismétlés az egyes szimbólumok rajzának változásain keresztül különösen jó lehetőséget kínál az önismeret fejlesztésére.

 

 

Copyright© 2014 5ymbols™ Minden jog fenntartva